2020.08.10.

Gyászfeldolgozás

Mikor egy érzelmi veszteség ér minket, akkor nem ritka, hogy elszigetelve, magányosnak érezzük magunkat. Ilyenkor nagyon nagy segítség, ha van egy eszköz a kezünkben, ami segít ezen az állapoton túllendülni. A Gyászfeldolgozás módszer egy ilyen hatásos eszköz, amit bárki elsajátíthat.

Mi a gyász? Miről szól a gyászfeldolgozás?
Sokan azt gondolják, ha valaki gyászol, akkor biztosan elveszítette egy hozzátartozóját. De a gyász nem csak egy halálesethez, szerettünk elvesztéséhez kapcsolódhat. Álmokat szövünk, reményeket dégelgetünk, tervezgetjük az életünk menetét és ha nem úgy teljesülnek az álmaink, ahogyan szeretnénk, akkor reményvesztetté válhatunk.

Olyankor is a gyász érzését éljük meg, amikor elveszítjük a munkánkat, ami anyagi veszteséggel is járhat, elveszíthetjük a biztonságérzetünket, szakítunk a párunkkal, megromlik az egészségünk, a hölgyek a változó korba lépnek, ami magában is egy veszteség, de a párjuk is megélheti veszteségként, elköltözik a gyermekünk, vagy épp mi költözünk új helyre és a régi szeretett otthon hagyjuk magunk után. Sokszor a legegyszerűbb változást is veszteségként élhetjük meg az életünkben, hiszen azt érezzük, hogy a korábbi rend felborult. Ha belegondolunk akkor nem csak egy szomorú esemény, de egy örömteli is okozhatja a gyász érzését, hiszen az új munka megszerzésével elveszítjük a korábbi kollégákat, egy új otthonba költözés a régi megszokott elhagyását jelenti, de egy gyermek születése is járhat veszteséggel, ha a várandósság meghitt pillanatait kell búcsúztassuk.

A veszteségekkel járó gyász és a vele járó érzelmeink teljesen természetes és normális reakcióink. Mindazoknak a sokszor teljesen ellentmondó érzelmeknek az összessége, amelyet egy nagy változás, vagy életünk addig megszokott rendjének a felborulása okoz.

Azt gondolhatnánk, hogy fejben helyre tudjuk tenni a gyász okozta negatív érzelmeket, de ez egy téves gondolat, hiszen a gyász nem intellektuális dolog, nem a fejünket, hanem a szívünket töri össze. Persze szükség van a fejünkre is, hiszen be kell látnunk, ha veszteség ér minket, de önmagában nem elég, ha csak fejben értelmezzük a veszteséget, a szívünket szükséges meggyógyítani.

A gyász a szíveket töri össze, nem a fejeket!

Miért írtam azt, hogy a gyászban ellentétes érzelmeket élhetünk meg? Mondok egy példát: egy válás esetén a konfliktus véget ér, így átható felszabadultságot élhetünk meg, ami pozitív érzelem, ugyanakkor megjelenhet a félelem is, hogy soha többé nem találunk mást, akivel együtt élnénk. A felszabadultság és a félelem ellentétes reakciók.

Az, hogy milyen érzés jelenik meg bennünk egy gyászfolyamat során nagyon egyedi. Ugyanazt az eseményt ahányan vagyunk, annyi féle módon élhetjük át. A gyászolón kívül más nem tudhatja, hogy pontosan milyen érzések, gondolatok munkálkodnak benne, mit él meg. A gyásszal kapcsolatban nincsenek kőbe vésett tények. Nincs egyetlen gyászreakció sem, ami annyira általános, hogy mindenkire érvényes lenne. Minden gyász egyedi, mert minden ember egyedi, senkinek nincs joga megmondani, hogyan érezd magad egy veszteség során.

A veszteséggel reményeink, terveink, várakozásaink, álmaink foszlanak szét. Éjük tovább az életünket, de ott él bennünk az is, hogy amit korábban megtehettünk, amit reméltünk, vártunk már nem várhatjuk, remélhetjük tovább, már nem tehetjük meg.

Mikor érdemes elkezdeni a gyász feldolgozását?
Mondanám, hogy minél hamarabb, de természetesen mindenkinek saját maga kell éreznie, hogy mikor van kész rá. De nagyon fontos az alábbiak átgondolása: ha elesel a biciklivel és eltöröd a karod, akkor meddig vársz míg elmész az orvoshoz. Gondolom azonnal, nem vársz vele. Ugyanígy gondolom, hogy amennyiben a szívünk törik össze, azt is azonnal gyógyítanunk kell és nem szabad éveket várni vele. Nincs szabály a gyászolásra, hogy meddig kell gyászolni valakit, azt sem garantálja semmi, hogy ha évekig gyászolunk valakit, akkor a gyászidő lejárta után megszűnik a fájdalom. Akkor miért is várnánk évekig? Sokszor halljuk azt a tévhitet, hogy “az idő mindent begyógyít”, de önmagában az idő nem képes a gyásszal járó fájdalom enyhítésére. Sokkal inkább számít az, hogy mit teszünk mi ez alatt az idő alatt.

Miért kezdjük el minél hamarabb?
A gyásszal járó negatív, meg nem értett, feldolgozatlan, eltemetett érzések és az azokkal járó konfliktusok csak úgy égetik az energiát és ez beindít egy spirált, melyben egymásra épülnek a negatív hatások, melyek megakadályoznak bennünket a boldogságra való képességünkben. Természetesen szükségünk lehet időre, hogy feldolgozzuk a történteket, megéljük azt, ami velünk történt, de érdemes figyelnünk magunkra, hogy elkerüljük az elszigeteltség, zavarodottság, energiavesztettség állapotát. Ehhez szükség lehet valakire, aki meghallgat minket. A feldolgozatlan gyász rengeteg energiát köt le, leggyakrabban a felszín alatt rejtőzik meg, és sokszor csak a tüneteit kezeljük.

Milyen jel utal arra, hogy egy veszteség feldolgozatlan?

– Nem tudunk a jelenben lenni, a múlton rágódunk, a jövő miatt aggódunk.
– Azon tűnődünk, hogy bárcsak valamit másképp cselekedtünk volna
– Reményvesztetté válunk
– Elszigetelve érezzük magunkat a világtól, vagy saját magunkat szigeteljük el
– Elveszítjük az életkedvünket
– Időnként a negatív érzések vesznek hatalmukba
– A veszteség kapcsán csak negatív, vagy csak pozitív emlékek jutnak eszünkbe
– Vagy egyáltalán nem tudunk beszélni  a veszteségünkről, vagy állandóan arról beszélünk
– Nem mutatjuk ki az érzelmeinket, nem beszélünk róla, mert szégyenkezünk miattuk
– Az örömteli emlékek felidézését fájdalom, félelem, bűntudat övezi
– Úgy érezzük az életünk, kapcsolataink nem úgy alakultak/alakulnak, ahogyan szeretnénk/szerettük volna
– Bezárjuk a szívünket, nem merünk újra szeretni

Az, hogy a veszteségek feldolgozásában elakadtunk nem jelenti azt, hogy valami baj lenne velünk.

Miért olyan nehéz a gyász folyamata?
A gyász a szíveket töri össze, de kevesen tudják, hogyan segítsék annak gyógyulását. A gyászban elakadást a be nem teljesült érzelmi kommunikáció okozza.

“Azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…” (John W. James, Russell Friedman)

Sokszor még a legjobb szándékú családtag, barát által adott tanács által is érezhetjük úgy, hogy valami nincs rendben velünk, hiszen ideje lenne már túltenni magunkat a veszteségen, ideje jól lenni és sokszor azt gondoljuk nincs már kinek elmondanunk a fájdalmunkat. A legrosszabb pedig az, hogy már arra sincs lehetőségünk, hogy az elveszített személy részére mondjuk el, amit fontosnak tartottunk volna még elmondani. A legtöbb esetben nem segítenek azok a baráti megjegyzések sem, hogy “tudom, mit érzel”, “az idő majd mindent megold”, ” majd találsz jobbat”.

Ha rendelkezésünkre állnak a megfelelő információk a gyásszal kapcsolatban és megkapjuk a megfelelő támogatást ahhoz, hogy felismerjük a feldolgozásban akadályozó tényezőket, lehetőséget kapunk felismerni és megélni a veszteségeinkkel kapcsolatos érzéseinket, ha értő fülekre találunk, akkor tartós megkönnyebbülésben lehet részünk.

Mi változik a gyászfeldolgozása által?

– Átvesszük az uralmat a történtek ránk való hatása felett,
– kevésbé félünk az újabb veszteségektől,
visszakapjuk kellemes emlékeinket anélkül, hogy bűntudat, vagy lelkiismeret-furdalás árnyékolná be őket,
– természetesnek és normálisnak vesszük, hogy a gyászról beszéljünk,
– szabadabban kifejezzük érzéseinket környezetünk reakciójától függetlenül,
– együttérzőbbek, elfogadóbbak leszünk,
– tehetetlenség helyett szabadabbnak, energikusabbnak érezzük magunkat,
– átalakulunk és újra önmagunkra találunk,
– az értelmünk és a szívünk közötti összahang növekszik,
– újra megtaláljuk életünk értelmét anélkül, hogy attól félnénk, hogy ismét csalódás fog érni bennünket,
– beletörődés helyett valódi elfogadást, megbékélést élünk meg.

Mi a Gyászfeldolgozás Módszer®?
A Gyászfeldolgozás Módszer® az USA-ból indult az 1970-es évek végén, Magyarországon Dr. Sarungi Emőke szegedi pszichiáter jóvoltából 2011 óta elérhető. Célja, hogy segítségünkre legyen a jelentős érzelmi veszteség okozta fájdalom, zavarodottság, az elszigeteltség és a magány feloldásában. Bár kutatások is bizonyítják hatékonyságát, a módszer sikerét mégis az jelzi leginkább, hogy maguk a módszert kipróbált gyászolók viszik tovább hírét világszerte, és válnak sokszor maguk is a módszert alkalmazó segítőkké.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Program elérhető csoportos és egyéni formában és online is. A program alapvetése, hogy minden gyász egyedi, ezért a programban résztvevők és a segítő egyaránt vállalja, hogy nem ítélkeznek egymás felett, nem kritizálják, nem elemzik az elhangzottakat, nem hasonlítják össze veszteségeiket. Mindemellett titoktartást és érzelmi őszinteséget vállalnak. Ez utóbbi azonban nem jelenti, hogy el kellene mondani olyat, amit nem szeretnénk megosztani másokkal.

A résztvevők a programban számbaveszik a gyásszal kapcsolatos tévhiteket, megvizsgálják azok rájuk való hatását, elkészítik saját veszteségdiagramjukat, majd kiválasztják azt a veszteséget, ami a jelenüket leginkább befolyásolja, a kapcsolatdiagram alapján megvizsgálják a kiválasztott kapcsolatban átélt meghatározó eseményeket (akár élő, akár elhunyt személyről van szó),
a be nem teljesített érzelmi közlések gyógyító tényezőkké alakításával pontos instrukciók alapján elkészítik a beteljesítő levelet.

“A gyász egészséges lefolyását néhány kicsiny, de helyes döntés meghozásán keresztül éri el a gyászoló.” (John W. James, Russell Friedman: Gyógyulás a gyászból)

A Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Program nem minősül terápiának.